Vuurwerkangst

Vuurwerkangst en medicatie

Veel huisdieren zijn bang voor harde geluiden en vuurwerk, met name de jaarwisseling is voor hen dan ook een zeer onaangename periode.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang.

Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid, het ene die is hier echter gevoeliger voor dan het andere, ook gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan angst voor geluiden.

Vuurwerkangst en medicatie

Bij vuurwerkangst kan medicatie worden ingezet op verschillende manieren: als snelle ‘’oplossing’’ tijdens de periode van vuurwerk zelf, of als angstverminderend middel van tevoren.

Er zijn rustgevende middelen op de markt die niet onder medicatie vallen en een goed angst remmend effect kunnen hebben.

De basis ligt in kalmerende feromonen (soort geurstoffen) of aminozuren en vitamines.

Het is belangrijk hier minimaal 2 weken van tevoren mee te beginnen, voor katten is er bijvoorbeeld de Feliway verdamper en voor honden de Adaptil verdamper.

Daarnaast zijn er nog de Adaptil tabletten voor honden, dit zijn angstremmers gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, zonder feromonen en kunnen worden gebruikt om honden te helpen tijdens stressvolle gebeurtenissen en te helpen ontspannen.

De tabletten werken niet verdovend, ze kunnen worden gebruikt voor stressverlichting op korte termijn en kunnen tenminste twee uur voor het gewenste effect worden toegediend.

Voor sommige huisdieren is de angst te groot en is er toch rustgevende medicatie nodig.

Er is nu een nieuw diergeneesmiddel geregistreerd voor de behandeling van vuurwerkangst bij honden, dit middel heet Pexion en mag gebruikt worden bij honden vanaf 1 jaar.

Het is belangrijk vóór de angst te beginnen, het advies is 2 dagen van tevoren, eerder kan ook bij hevige angst.

Als het middel gestart wordt als er al angst is, kan het averechts werken.

Het wordt afgeraden bij dieren die soms agressief kunnen zijn, omdat dit middel agressie kan versterken.

U kunt hiervoor bij ons in overleg met uw dierenarts een recept krijgen.

Als uw dier dit jaar nog niet langs is geweest of wij de patiënt niet kennen, willen wij graag de patiënt eerst beoordelen.

Daarnaast is er Sileo in onze apotheek beschikbaar voor vuurwerkangsten, dit sederende middel is een soort pasta wat op gewicht gegeven kan worden.

Het voordeel van Sileo is dat het op oudejaarsdag nog gestart kan worden.

Het middel Alprazolam hebben we een aantal jaar naar tevredenheid meegeven tegen vuurwerkangst.

Helaas is dit middel niet voor dieren geregistreerd en daarom mogen we dit middel niet meer voorschrijven volgens de Nederlandse wetgeving.

Wij moeten gebruik maken van een voor dieren geregistreerd middel.

Alleen in specifieke gevallen (als Pexion en Sileo niet effectief blijken, of afgeraden worden gezien gezondheidsrisico’s of leeftijd) mag er worden uitgeweken naar bijvoorbeeld het eerder gebruikte Alprazolam.

Naast bovenstaand zijn er ook nog veel tips en trucs waarmee u een groot deel van de stress en angst bij uw huisdier kunt verminderen.

Uitgebreide informatie hierover vindt u ook op de website van de LICG: https://www.licg.nl/vuurwerk/?q=vuurwerk

Ook kunt u voor vragen over vuurwerkangst en eventuele medicatie terecht bij onze assistentes, zij helpen u graag verder!